De uitspraak "homoseksualiteit komt zelden voor in het dierenrijk" is ...

 

Ik heb niet per se wat met familie. Ik heb er ook zeker niets tegen, ik kan het echt ontzettend leuk en gezellig met ze hebben. Maar familieleden krijg je in de schoot geworpen en je moet vaak ontzettend je best doen om er wat van te maken. Ik heb in de loop der tijd wel wat familie zien komen en gaan, zo gaat dat met die hetero-relaties ;-). Zoals mijn stiefvader. Hij vond homoseksualiteit een ziekte, omdat het onnatuurlijk zou zijn. Dat zorgde er natuurlijk voor, in combinatie met de regelmatige uitroepen van mijn moeder dat ze het “héééél erg zou vinden als een van ons zó was”, dat ik lekker knus in de kast bleef zitten. Ook al wist ik sinds mijn achtste dat ik knetterlesbisch was.
Dat homoseksualiteit onnatuurlijk is, komt overigens direct uit De Fabeltjeskrant. Homoseksualiteit is namelijk helemaal niet ongebruikelijk in het dierenrijk. Koeien, apen, olifanten en leeuwen en minstens nog zo’n 1496 andere soorten blijken bij biologen al bekend om hun saffische dan wel homo-handelingen. Een paar statistieken: één op de vijf pinguïnkoppels is homoseksueel. Sowieso lusten vogelsoorten er wel pap van: pelikanen, zwanen, gieren, meeuwen en vele duivensoorten zien regelmatig homoseksuele soortgenoten vliegen. Lesbische ooievaars zijn al helemaal geen uitzondering. En 78% van de vrouwelijke Japanse makaken heeft seks met elkaar. De beesten zelf schijnen er helemaal geen probleem mee te hebben. Integendeel. Homoseksualiteit wordt volgens biologen in de natuur juist aangemoedigd. Zowel uit pure liefde als vanuit een sociale functie. Elkaar even homoseksueel betasten is bijvoorbeeld voor veel soorten de gewoonste zaak van de wereld, zoals voor onze naaste verwant, de bonobo. Het is een aangename manier om even “hallo” tegen elkaar te zeggen.  Maar er zijn nog meer voordelen.  Zo speelt voor sommige soorten ook een veiligheidsaspect: zo hoef je als lesbisch vrouwsbeest bijvoorbeeld niet in een man z’n harem terecht te komen. En zo moedigt een alfa-gorillaman homoseksueel gedrag aan onder andere mannetjes, zodat ze met hun hebberige tengels van zijn vrouwtjes afblijven. Hoe dan ook, van onnatuurlijk gedrag kan je een homoseksueel mens met goed fatsoen niet beschuldigen.
Maar goed, fervente tegenstanders laten zich natuurlijk niet door argumenten kisten. Die hebben overal een antwoord op. Als jij zegt: “homoseksualiteit is heel normaal, want het komt in het dierenrijk ook heel vaak voor”, is het wéér niet goed. Dan worden net zo makkelijk de posities omgedraaid en krijg je te horen: “Je wilt mensen toch niet vergelijken met béésten?!”