Gaydar

“Kennen alle lesbische meisjes elkaar?” Deze vraag werd volkomen serieus op mij afgevuurd tijdens mijn studie. We zaten tijdens een pauze in een groepje genoeglijk thee te drinken. De vraag wekte meteen de volle belangstelling van alle overige aanwezigen. Waar moest ik beginnen? Met haar gerust te stellen dat ons geheime netwerk om de wereld te veroveren nog maar in de kinderschoenen stond? Of haar te verontrusten door te verklappen dat er zoveel lesbische exemplaren rondwaren dat elkaar kennen godsonmogelijk is? De vraag maakte me trouwens direct nieuwsgierig naar wat er nog meer in een heterohoofd omgaat. Maar goed. Ik koos voor de laatste optie. En voegde er onheilspellend aan toe dat, aangezien zo’n 5 à 10% van de Nederlanders homoseksueel is, er hoogstwaarschijnlijk nog minstens vijf andere lesbiennes in de drukke universiteitskantine zouden vertoeven. Zonder dat we het wisten! Hoe je die dan kon herkennen? Deze vraag vergde in de 20e eeuw al de nodige hogere gaydar-kunde, laat staan nu in de 21e. Om nieuwsgierige hetera’s te prikkelen, had ik met een vriendin de volgende op eigen empirie gebaseerde test ontwikkeld. Een test met slechts één vraag. Welke van de drie Charlie’s Angels vind je de leukste? We hebben het dan natuurlijk over Charlie’s Angels oude stijl, met die strakke jaren 70-kleding. De blonde (Farah Facett) viel natuurlijk af. De brunette kwam al wat meer in de buurt, maar de gaydar ging natuurlijk pas echt af bij die leuke met dat donkere stijle haar. Ik heb het voor de liefhebber even gegoogeld: haar naam is Kate Jackson. Ze heeft prijzen gewonnen voor haar werk met dieren en kinderen en is drie keer van een man gescheiden. Nou, dan zaten we er kennelijk met onze flitsie-flatsie-flandere-test niet ver naast! Een ander leuk detail uit haar internetbio: “Had her long, shapely legs insured for $8 million”. En terecht!  En ik vind nog een waardevolle aanwijzing: “Hollywood insiders named Kate one of the least likable actresses in show business, while fellow Angel Jaclyn Smith was elected as one of the nicest.” Hoe dan ook, als de testslachtoffers Kate kozen, werd hen – meestal niet eens tot hun eigen ongenoegen- meegedeeld dat ze op hun minst potpotentie hadden. Er werd dan spannend gegniffeld en met warme wangetjes verzocht om nòg meer tests. Het was een leuk gezelschapsspel.

Hoe kunnen wij anno nu soortgenoten herkennen? Ik denk dat iedereen zo haar eigen tools heeft, maar waar ik bij lesbo-spotting nog wel eens houvast aan heb:

  • kijken wie er uit de maat danst
  • checken of ze een LL’etje (lesbische loopje) heeft. Voeten ietwat naar buiten, een lichte bounce in de knieën, hoofd ietwat naar voren gebogen;
  • bedacht zijn op een iets te geïnteresseerde en lang vastgehouden blik
  • een groenpaars, grijsgeblokt of gehaakt hoofddeksel
  • vrouwen die buitensportkleding dragen naar hun kantoorbaan

Ik hou me aanbevolen voor nieuwe tips. Ik ben bang dat mijn gaydar hier en daar wat roestig is en ik de helft van de lesbische populatie over het hoofd zie. En zo schiet het natuurlijk nooit op als ik alle lesbische meisjes wil leren kennen.