“Renée is in jullie relatie het mannetje hè?” vroeg mijn schoonmoeder op een onbewaakt ogenblik aan mijn vrouw. Die was zo beledigd en gechoqueerd dat ze me dit voorval pas een maand of 6 later durfde te vertellen. Ik vond zowel de reactie van mijn schoonmoeder als die van mijn lief ontzettend grappig. Mijn hiermee gedemonstreerde gebrek aan inlevendheid pleit inderdaad voor mijn schoonmama’s conclusie. Als je tenminste zo naar unisexstelletjes wilt kijken. Veel vergelijkingsmateriaal heeft mijn schoonmoeder geloof ik niet. Wel heeft ze een broer die homo èn priester is. Ik neem het haar in ieder geval niet kwalijk. Het is een mens eigen dat ‘ie de dingen bekijkt vanuit zijn eigen perspectief en ervaringswereld. En als we het eens vanuit de mannetje/vrouwtje-optiek bekijken, hoe ziet de puntenverdeling er binnen onze relatie dan uit?

  • Mijn lief rijdt altijd auto (punt voor haar als man), ik láát mij rijden (punt voor mij als vrouw). Ik moet haar natuurlijk wel aansturen vanaf de bijrijdersstoel (punt voor man).
  • Mijn lief bedient alle elektrische klusapparatuur (punt voor man). Ik kan het allemaal wel (punt voor man), maar mag het niet van haar wegens zelfverminkingsgevaar. Ik laat me dat natuurlijk welgevallen, scheelt mij een hoop werk (punt voor slimme vrouw). Ik sta er verder bewonderend bij met de stofzuiger als zij een gaatje boort of een deur doorzaagt (punt voor vrouw)
  • Mijn lief kan uren aan de keukentafel met een vriendin over gevoelens en aanverwante artikelen kletsen (punt voor vrouw); ik steek bij tijd en wijle – altijd op het verkeerde moment- mijn hoofd om de deur alsof ik aliens observeer (punt voor man).
  • Ik klaag periodiek bij mijn vrouw over een gebrek aan romantiek (punt voor vrouw) of gebrek aan sex (punt voor man). Mijn vrouw doet in beide gevallen alsof ze het niet hoort (punt voor man).
  • Ik initieer nieuwe sportieve uitdagingen die boven mijn macht zijn gegrepen (punt voor man). Een triathlon ofzo (nòg een punt voor man). Mijn vrouw doet gezellig mee (punt voor vrouw), maar wil vervolgens wèl van me winnen (punt voor man). En wordt chagrijnig als dat niet lukt (punt voor man). Ik praat ondertussen gewoon uitgebreid door over mijn eigen successen (punt voor man).
  • Mijn vrouw kan goed breien en naaien en loopt veelvuldig in zelfgemaakte jurkjes (megapunten voor vrouw). Ik smijt met een nors gezicht de zoveelste rondslingerende breinaald door de kamer, maar neem wel dankbaar die gebreide sjaal aan (punt voor man). Ik loop het liefste in broeken (punt voor man) maar heb (had) wel killerlegs in een rokje (punt voor vrouw).
  • We koken redelijk om de beurt en delen ook de huishoudelijke klussen (punt voor ?)

Wat moet ik hieruit nu concluderen? Ik kan me trouwens niet herinneren wat mijn lief heeft geantwoord op mijn schoonmoeders vraag. Ze zal ook hier gedaan hebben alsof ze het niet hoorde, vermoed ik. Het sekse-idee is bovendien niet meer dan een sociale constructie van onze maatschappij, begreep ik uit het uiterst interessante boek Het idee M/V van Asha ten Broeke. Het enige aantoonbare verschil is dat mannen meer aan sex denken dan vrouwen. En dan zat mijn schoonmoeder er met haar vrouwelijke intuïtie toch niet al te ver naast…