Ik weet niet zo goed waar de term` zure pot` vandaan komt. Het staat in ieder geval niet uitgelegd in mijn serieus dikke Spreekwoorden- en gezegdenboek. Ik heb wel twee buurvrouwen die zo aan die kwalificatie kunnen voldoen. Behalve dan dat ze hetero zijn. Nu schijnt het zo te zijn dat lesbo’s eerder last hebben van depressies en slapeloosheid. Eén van beide lijkt mij al voldoende om zuur van te worden. Zelf heb ik momenteel geen last van depressies; soms wel van slapeloosheid. Mijn vrouw is namelijk heel goed in snurken. Haar eerste snurkmoment doet zich voor op het moment dat haar hoofd het kussen raakt. Zie dan zelf nog maar eens ontspannen in slaap te komen. Ik weet dit de laatste tijd op te lossen met zes paar oordoppen. Maar soms zaagt ze daar gewoon doorheen en dan moet ik prikken, duwen of schudden net zolang tot ik haar uit een zalige slaap ruk. Wel zeg ik er zo poeslief mogelijk bij: “Draai je maar even om schatje”. Dat werkt dan – heel even.

Eenderde van de depressieve en slapeloze lesbo’s heeft dit volgens onderzoek te danken aan negatieve reacties uit de omgeving. Dat betekent dat de andere tweederde uit zichzelf ongelukkig is. Het lijkt me heel naar. Ik heb zelf eens een vreselijke dip gehad nadat mijn eerste liefde mij dumpte. Het was erg goed voor mijn lijn, maar omdat deze eigenlijk van nature weinig onderhoud nodig heeft, werd ik graatmager.

Voor zover ik weet, is geen van mijn lesbovriendinnen depressief. Ze zijn allemaal nogal bijdehand en laten zich de kaas niet van het brood eten. Mijn heterovriendinnen daarentegen hebben het een stuk moeilijker. Ze zoeken zich suf naar een leuke man die een vrouw van hun kaliber aankan. En als ze dan ook nog een kind willen hebben, wordt het helemaal lastig. Het lijkt me een enorm gedoe om hetero te zijn. Een moeder van een ex-geliefde zei eens tegen mij op een feestje: “Ik ben een beetje jaloers op jullie, want jullie hebben het zo leuk met elkaar”. Met ‘jullie’ doelde ze dan op de aanwezige lesbische medemensen. Die uitspraak heeft mij lang beziggehouden. Ik weet namelijk niet of er zoveel verschillen zijn. Maar misschien doelde ze op het feit dat zodra er een man in de buurt komt, haar vriendinnen zich heel anders gaan gedragen. Dat doen ‘wij’ natuurlijk nóóit, hooguit als er een stoere ski-juf met vlechtjes voorbij komt wandelen of een knappe barvrouw in lederhosen of een mysterieuze yoga-instructrice of een groengeoogde tandarts of…. Voor minder gaan we ons heus niet aanstellen! Misschien is de term ‘zure pot’ dan wel gewoon de kift. Want niet voor niets wordt het homoseksuele bevolkingsdeel als ‘gay’ bestempeld, al liften  ‘de’ vrouwen hierbij wellicht een beetje mee met de mannen. Te veel vrolijkheid is trouwens ook niks. Ik had een (gewone) vriendin waar het altijd gewèèèldig goed mee ging, want ze had altijd vréééselijk leuke afspraken, waarbij ze zich hééélemaal suf lachte. Geen momentje spleen, leed of treurigheid te bekennen. Gek werd ik ervan! Dan maar liever een beetje zuur.